Jdi na obsah Jdi na menu
 

Kdo byla Lilith - zajímavost

article preview

Lilithlilith.png

 

Kdo to vlastně Lilith byla? Teorií je spoustu. Nejčastější informace o ní je, že to byla upírka či první žena Adamova. Jak to ale bylo doopravdy?

 

Nejprve se podíváme na její zrod. Překvapivě příběh o zrodu Lilith nalezneme v Bibli, i když velmi dobře zamaskovaný. Tím, jak se církev po mnoho let snažila udržet své ovečky u sebe, upravovala knihu knih do té podoby, která se jí hodila nejvíce. Odebírala to, co se jí nehodilo a přidávala informace, které podtrhovaly její teorie. Možná bychom byli všichni překvapeni, kdybychom měli možnost si přečíst všechny příběhy z Bible v původním, neupraveném znění. Jestli by to byla ovšem pravda je čistě věcí názoru a víry.

 

Lilith údajně měla obývat Edén (tedy ráj) ještě před Adamem a byla jeho skutečně první ženou. Jenže jejich soužití mělo velké trhliny. Lilith nebyla tak poddajná a podřadná, jako Eva a rozhodně se jí nelíbilo, že by ve vztahu měla být něco méně než její muž. Po čase, ve kterém se s tím snažila vyrovnat, přišel zlom - první vzpoura. Uvědomila si, že ve vztahu s Adamem nikdy nemůže dosáhnout rovnoprávnosti a tak Adama i rajskou zahradu opustila. Někdy se však uvádí, že Lilith v zoufalství vyslovila nevyslovitelné jméno boží (Jahve, tedy JHVH), poté se vznesla a zmizela.

 

rossetti-lady-lilith.jpgTento příběh podávají staré texty v různých verzích. Někde se dočteme, že Bůh stvořil Lilith, první ženu, tak jak stvořil Adama. Místo čistého prachu měl ale použít špínu a odpad. V jiných textech se zase uvádí, že Lilith obývala biblický ráj ještě před zrozením Adama a později právě ona stvořila jeho ducha.

 

Proč ale tento příběh z Bible lze vyčíst pouze při hlubokém pátrání? Vysvětlení je jednoduché - církvi se průbojná a svéhlavá Lilith prostě nehodila. Co bude na jejich ovečky působit lépe - žena, co se vzpouzí svému muži, nebo žena, co jde slepě za jeho příkazy?

 

Není se co divit, když veškeré zmínky o Lilith z Bible prostě odstraní. Jak to však bývá, tento úkon se jim nepovedl dokonale. Podle některých teorií jsou v Bibli stále vodítka, která na Lilith přímo odkazují.

 

V knize Izajáš lze v 34. kapitole naleznou toto: "Tam se budou potkávati spolu zvěř s ptactvem, a příšera jedna druhé se ozývati; tam toliko noční přeluda se usadí, a odpočinutí sobě nalezne." Úryvek vypráví o zániku biblického království Edom a právě v této části se údajně nachází stěžejní důkaz o Lilith. Někteří odborníci totiž tvrdí, že ona "noční přeluda" má být skutečnou první ženou - Lilith, která je později démonizována.

Lilith má v Bibli i jednu skutečně speciální podobu. Má v ní být zobrazována jako onen známý had, plazící se kolem stromu poznání, který umluví Evu, aby ochutnala zakázané ovoce. Podle jedněch verzí má jít o Satana - podle jiných o zhrzenou Lilith, kterou naštvalo, že ihned po jejím odchodu nastoupila "náhradnice". O této teorii hovoří i skutečnost, že Lilithiny atributy jsou právě had a jabloň (atribut je něco, co je pro danou osobu charakteristické).

 

Další zajímavý příběh najdeme v raných rabínských textech. Adam dle nich má Evu opustit poté, co 481px-cornelis_cornelisz._van_haarlem_-_the_fall_of_man_-_wga05250.jpgjsou její vinou vyhnání z ráje. Jeho vzteku má Lilith využít a Adama svést. Poté otěhotní a porodí několik nesmrtelných démonů.

 

Dle babylonských textů má být Lilith zase upírka či prostitutka. V židovských spisech, konkrétně v knize Zohar, je Lilith popisována jako manželka anděla smrti - Samaela. V dalších židovských textech je zase uváděna jako démonka, jež vábí muže, a navíc má být vražedkyní novorozeňat.

 

Zmínku o Lilith lze nalézt i v astronomii. Znázorňuje zde tzv. Černou Lunu. Oběžná dráha Měsíce kolem Země obsahuje jeden bod - ohnisko, kterému se říká Černá Luna neboli Lilith. Není to žádné těleso, přesto má důležitou úlohu. Má jít o odvrácenou tvář lidské sexuality, jakousi její temnou stránku. Symbolizuje lidské pudy, skryté myšlenky nebo nedořešené situace. Může prý mít neblahý vliv i na události v lidském životě a je spojována se smrtí.

 

Najde se ovšem i jedno její kladné působení. Tedy relativně kladné, záleží na Vašem pohledu na feminismus. Členky tohoto hnutí berou Lilith jako ženu, která měla svou hlavu a hrdost a nepodřídila se muži.

 

Jaká je pravda o Lilith se zřejmě díky zásahům církve nedozvíme. Mohu tedy pouze spekulovat a odvolávat se na jednotlivé prameny, ve kterých se o ní najde zmínka.

 
 

Přihlášení

Kategorie

Poslední fotografie



Statistiky

Online: 1
Celkem: 788018
Měsíc: 3522
Den: 145