Jdi na obsah Jdi na menu
 

Jak změnit negativní myšlenku na pozitivní

article preview

file0001738266827.jpgStává se vám, že byste některé své myšlenky nejraději vypudili z hlavy? Možná to jsou myšlenky na nepříjemnou životní situaci, něco se vám stalo nebo vás čeká něco nepříjemného. Mnoho lidí se intenzivně snaží na takové myšlenky nemyslet. Setkávám se dokonce s tím, že za mnou lidé chodí pro radu a ptají se, jak mají na svůj problém přestat myslet.

 

Zásadní problém je v tom, že se snaží na své potíže nemyslet. Tak ale bohužel náš mozek nefunguje. Mozek na ten problém nemyslet neumí. V každou chvíli máme v hlavě minimálně 2 fronty, ve kterých jsou seřazeny naše potřeby, které aktuálně řešíme. Vždy je na prvním místě ta potřeba, která je nejakutnější či nejaktuálnější.

 

Například pokud jste žena, kterou podvedl manžel, tak je a nějakou dobu určitě bude nejaktuálnější a nejakutnější potřebou se s tím vyrovnat, protože je to intenzivní negativní věc. Váš mozek se bude stále snažit myslet na daný problém a rozhodně se vám nepodaří se ho zbavit na psychické úrovni tak, že na něj nebudete myslet.

 

Nejjednodušším řešením by bylo problém na fyzické úrovni prostě vyřešit. To ale bohužel často není možné a musíte ho řešit na úrovni psychické. Na problém nemůžete z ničeho nic přestat myslet. Co ale udělat můžete je začít myslet jinak. Musíte se snažit tu negativní niternou myšlenku přeformátovat novou myšlenkou pozitivní. Ta negativní myšlenka je pouhým důsledkem nějaké příčiny. A tato příčina je ukryta ve vašem nevědomí v podobě negativního přesvědčení, které o sobě máte.

 

Pokud žena z výše uvedeného příkladu má na nevědomé úrovni třeba přesvědčení, že je špatná, tak ji negativní myšlenky na vědomé úrovni nepůjdou vypudit. Mozek si vždy shání ke svým přesvědčením důkazy, aby mohl svou pravdu potvrdit. Proto se jí nepodaří na problém nemyslet.

 

Problém nutkavé negativní myšlenky nevychází z té situace, kterou prožíváte, ale zevnitř z vás, z vaší mysli. Z vašeho přesvědčení o vás samotných, které máte uložené na nevědomé úrovni. Věříte tomu, čeho se bojíte, a podle toho se pak chováte a cítíte. Rozvíjíte tak svou vlastní realitu, která potvrzuje vaší pravdu.

 

Jedinou možností je změna negativní myšlenky na pozitivnímeditacni.jpg

Abyste mohli tuto změnu provést, potřebujete se propracovat od vědomé negativní myšlenky, kterou vnímáte, až k tomu, co je její pravá příčina.

 

Pro začátek vyzkoušejte jednoduchou pomůcku. Zeptejte se sami sebe, co nejhoršího ta negativní myšlenka, která vás trápí, o vás jako o člověku vypovídá. Co vám vytane namysli jako odpověď? Hledejte odpovědi typu jsem špatný, jsem špatná manželka, jsem špatná matka apod.

 

Jakmile se vám podaří přesně pojmenovat tu příčinu, snažte se skrze tuto příčinu negativní myšlenku obrátit na pozitivum.

 

Až se vám podaří určit pozitivní myšlenku, kterou tu negativní nahradíte, začněte si zhluboka vnitřně uvědomovat, jak vše při pomyšlení na tuto pozitivní myšlenku vypadá a jak se cítíte, když si uvědomujete opak toho špatného, co jste dosud cítili.

 

Neobávejte se, že by se vám nic pozitivního najít nepodařilo. Vždy se ve vás nachází jak to negativní, co jste cítili, tak i to pozitivní. A to právě musíte objevit.

 

Takže si to ještě jednou shrňme. Nesnažte se na psychické úrovni problém vyřešit tak, že na něj nebudete myslet. To nefunguje. Snažte se s věcmi, a obzvláště s těmi, které už nemůžete změnit, vypořádat tak, že změníte tu negativní myšlenku na pozitivní. Objevte její příčinu a začněte si uvědomovat i opak té negativní myšlenky. S tím budete dále pracovat ve chvílích, kdy vás ta negativní myšlenka napadne.

 

Je třeba se zbavit hlavně strachu, je třeba se vyrovnat s danou situací co vám stále chodí na mysl.

V té prvé řadě je to začít mít rád sám sebe !!!

 
 

Přihlášení

Kategorie

Poslední fotografie



Statistiky

Online: 1
Celkem: 787971
Měsíc: 3487
Den: 117