Jdi na obsah Jdi na menu
 

CO JE SEBE LÁSKA A JAK SE MÍT RÁD

article preview

LÁSKA/SEBELÁSKA sebelaska-od-ivy.jpg

Láska je zdrojem psychické síly. Je to silná energie, se kterou lze dosáhnout všeho. Funguje jako magnet, který přitahuje další a další lásku. Má mnoho podob, ale vždy je založena na sebelásce – lásce k sobě samému.

 

Sebeláska, pozitivní vztah k sobě, je předpokladem šťastného života. Nejlepší, co můžeš udělat pro své štěstí je naučit se mít se ráda. Tvé emoce, myšlenky i činy pak budou naplněny láskou.

 

Máš se ráda? Skutečně? Hluboce a bezpodmínečně?

 

Mít se rád znamená:

 

mít se rád se vším všudy, i se svými nedokonalostmi

mít se rád, odpouštět si své přešlapy

mít se rád, být si vědom svých kvalit a schopností

mít se rád, umět ocenit své úspěchy

mít se rád, být sám sobě oporou na cestě za svými sny

mít se rád, nepotlačovat své pocity, jednat přirozeně

mít se rád, nenutit se do ničeho, co nechci

míst se rád, nevynucovat si lásku, pozornost, péči a uznání druhých

Jak se mít ráda? V první řadě jde o sebepoznání a sebepřijetí. Přijmout a pochopit, že „Já jsem já“

 

Mít se rád – být na prvním místě ve svém srdci

 

Sebeláska znamená, že neupřednostňujete potřeby druhých nad své vlastní potřeby. Člověk sám je na prvním místě, je prvním. Je prvním, kdo se má rád. Je prvním, kdo se ocení. Je prvním, kdo se zajímá. Sebeláska je péče a starostlivost, kterou člověk věnuje sám sobě. Představuje způsob, jakým se chová ke svému tělu i své duši.

 

Pokud člověk nepečuje o sobě, nemůže pečovat ani o druhé, staví se do role oběti. Vyčerpává svoji energii a životní sílu. Pokud člověk nemá dost lásky pro sebe, nemůže ji mít ani pro ostatní. Problémy v sebelásce se pak zrcadlí i v problémech vztahových a komunikačních. Odráží se zablokování srdeční čakry, člověk proto neustále pociťuje napětí. Člověk bez sebelásky zažívá vnitřní i vnější tlaky, sužují ho různé formy závislostí a manipulace. Nemá nadhled. Trpí nedostatkem harmonie. Chybí mu vnitřní klid.

 

Láskyplný člověk vyzařuje klid a harmonii, na okolí působí pozitivně, protože žije v souladu s láskou. Chová se dobře k sobě i druhým. To co prospívá jemu, totiž prospívá i jeho okolí.

Sebeláska souvisí také s hodnocením sebe sama, sebepřijetím a zdravým sebevědomím.

 

Jak se mít ráda? Co mít ráda? Co je vlastně láska k sobě?

sebelaska-vyklad-karet-od-ivy.png

láska ke svému tělu, ke každé jednotlivé buňce svého těla, ke své sexualitě

láska ke své mysli, k myšlenkám, které se v mysli rodí

láska k vlastím emocím a prožitkům

láska ke své duši, ke svému nejniternějšímu já

láska celé své bytosti, se vším všudy, bez podmínek

láska a přijetí svých předností i nedostatků

láska k životu, jeho radostem i starostem

Jak si dát lásku? Jak můžeš být s láskou a láskou? (Osho)

 

Pravá láska vychází zevnitř, rodí se ze sebelásky. Není to nic zlého, sobeckého ani arogantního. Naopak láska k sobě je předpokladem lásky k druhým. Sebeláska není sobectvím. Sebeláska je přijetím, přijetím sebe sama, přijetím odpovědnosti za svůj život.

 

Sobec tuto odpovědnost nepřijímá. Svoji vinu svaluje na druhé. Neuznává své neúspěchy a přičítá je jiným. Sobectví je uspokojování svých potřeb na úkor druhých, to není láska. Láska není bezohledná.

 

Základy sebelásky stavíme v dětství

Malé dítě přirozeně cítí sebelásku. Rodí se dokonalé a je si toho vědomé. Rodí se s přirozenou sebeláskou. Umí lásku a péči také přijímat od druhých. Pokud se dítěti dostane bezpodmínečné lásky a bezpodmínečného přijetí, vyroste v člověka plného sebelásky, sebevědomí a sebedůvěry.

 

LÁSKA JE PŘIROZENÁ. LÁSKA JE.

 

Bohužel, výchova často spočívá v potlačování projevů jedinečnosti, snižování sebevědomí a kladení podmínek typu: „budu tě mít rád, když budeš hodná“. Člověk tak již v dětství ztrácí svoji jistotu, přichází o sebelásku a učí se, že si lásku musí zasloužit.

 

Od rodičů přebíráme vzorce chování, i vzorce chování k sobě samým. Mnoho z nás trpí, protože jsme jako děti nedostali tolik bezpodmínečné lásky, aby se správně utvářela naše osobnost.

Nemá však smysl hledat viníka. Důležité je odpustit a naučit se to, co jsme se doposud nenaučili – mít se rádi. Vždycky je možné začít znovu.

 

Láska je všude kolem. Každý může dát lásku sám sobě. Každý může s láskou vykvést.

 

 

 
 

Přihlášení

Kategorie

Poslední fotografie



Statistiky

Online: 2
Celkem: 788005
Měsíc: 3512
Den: 140